Luksusowe noże

Dawniej, nasze mamy i babcie musiały zadowolić się zaledwie kilkoma rodzajami noży. Najczęściej korzystały z jednego – swojego ulubionego. Dzisiaj, zarówno w sklepach stacjonarnych jak i internetowych, możemy znaleźć szeroki wybór noży o różnorodnym przeznaczeniu. Kuchnie specjalistów z zakresu technik kulinarnych są z reguły wyposażone w kilkanaście, a niekiedy nawet kilkadziesiąt różnego rodzaju luksusowych noży. To dlatego, że dzisiejsze noże są dedykowane wykonywaniu konkretnych czynności.

Na sklepowych półkach odnaleźć można zupełnie inne noże przeznaczone do mięs, inne do ryb, jeszcze inne do obierania warzyw i owoców i inne do krojenia pieczywa. Jedne są gładkie, inne wyposażone w ząbki. Ponadto noże różnią się między sobą również wielkością, ponieważ kucharz do różnych czynności wybierze odmiennej wielkości nóż. Do najbardziej luksusowych należą noże włoskiej marki Del Ben. Nie bez przyczyny nazywane są one nożami dla vipów.

Noże te uznawane są za jedne z bardziej prestiżowych. Wykonane z najwyższej jakości stali martenzytycznej, którą charakteryzuje nie tylko najwyższa trwałość, ale również nieporównywalne właściwości tnące. Rękojeści noży włoskiej marki wykonywane są z rogów bawolich o różnorodnym zabarwieniu. Te luksusowe noże wymagają odpowiedniego ich przechowywania – najlepiej w oryginalnym bloku wykonanym z drewna, stali i skóry naturalnej. Co również ciekawe fabrycznie nowe noże nie są maksymalnie naostrzone, ponieważ producent daje użytkownikowi możliwość ich naostrzenia wedle indywidualnych preferencji.