Naczynia żaroodporne

Naczynia żaroodporne stanowią podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Do niedawna mieliśmy możliwość zakupienia ich w ograniczonej kolorystyce, czy kształcie. Dzisiaj sklepy internetowe i stacjonarne oferują wiele różnorodnych rodzajów tego typu naczyń. Najpopularniejsze naczynia żaroodporne są wykonane z przezroczystego, grubego szkła odpornego na wysokie temperatury, ponieważ jak sama nazwa wskazuje, tego typu naczynia w głównej mierze wykorzystywane są do przygotowywania potraw w piekarniku, w którym nierzadko temperatury dochodzą do 250 stopni Celsjusza. Decydując się na naczynie żaroodporne powinniśmy więc sugerować się przede wszystkim jego jakością (grubością szkła), a nie cenę. Kolejna kwestia, na którą powinniśmy zwrócić uwagę to zamknięcie. Naczynia żaroodporne są najczęściej wyposażone w przykrywkę. W większości przypadków, przykrywka podobnie jak całe naczynie, jest wykonana ze szkła. Do wyboru są również przykrywki wykonane z tworzywa sztucznego, które nie cieszą się jednak tak dużą popularnością.

Na rynku dostępne są również modele, które takiej przykrywki nie posiadają. Najczęściej są to naczynia przeznaczone m.in. do zapiekania tarty. Oprócz naczyń żaroodpornych wykonanych ze szkła, w sklepach coraz częściej można nabyć naczynia wykonane z innych materiałów. Sukces odnoszą ceramiczne naczynia żaroodporne, które są nieco droższe od tych szklanych. Uwagę przyciągają także naczynia gliniane, których ceny są z reguły wyższe od tych ceramicznych i szklanych. Wybierając naczynie żaroodporne w szczególności w sklepie internetowym, zwróć także uwagę na jego wielkość. Sprawdź, czy jest to naczynie o pojemności do 1 litra, powyżej 1 litra, czy o pojemności 2,5 litra.

Ma to ogromne znaczenie podczas użytkowania naczynia.