Najlepsze noże kuchenne

Odpowiednie noże powinny stanowić podstawowe wyposażenie kuchni prywatnych, jak również pomieszczeń, w których pracują specjaliści z zakresu technik kulinarnych. Jak w przypadku innych przedmiotów, noże również mogą zdecydowanie różnić się jakością oraz ceną. Najczęściej w parze z niską ceną idzie również niska jakość noża.

Jeśli zdecydujemy się na wyposażenie kuchni w noże niskiej jakości, możemy mieć pewność, że po niedługim czasie będziemy zmuszeni do ponownej inwestycji w te przybory. Jak więc wybierać noże i na co zwracać uwagę dokonując ich zakupu? Decydując się na zakup noży można kierować się marką i opiniami na jej temat. Do najbardziej znanych, rozpoznawanych i luksusowych, europejskich marek noży bez wątpienia trzeba zaliczyć włoską markę Del Ben, niemieckie marki Güde oraz Zwilling J.

A. Henckels i skandynawską markę Stelton. Noże każdej z tych marek zasługują na uwagę.

Jakość produkowanych przez te firmy noży znacząco odbiega od standardów dyktowanych przez rynek europejski. Na szczególną uwagę zasługują damasceńskie noże kuchenne, których wiodącym producentem jest marka Güde. Ta marka specjalizuje się w produkcji unikatowych noży wykonanych z aż trzystu czterech warstw dzikiej stali damasceńskiej.

Drugie miejsce pośród noży damasceńskich zajmują te produkcji marki Zwilling. Wykonane są one ze stu sześćdziesięciu warstw stali, zapewniającej niebywałe doznania podczas krojenia. Dla osób mniej wymagających oraz mniej doświadczonych, doskonałym wyborem mogą okazać się noże Damastahl duńskiej marki Scanpan, wykonane z trzydziestu trzech warstw stali.