Noże japońskie

Noże japońskie są jednymi z bardziej luksusowych i jednymi z bardziej pożądanych noży. Zachwycają nie tylko Japończyków, ale również na przestrzeni dziesiątek lat zyskały sławę wśród Europejczyków. Noszą miano noży mistrzowskich i prestiżowych.

Noże japońskie bardzo często są wykonywane ręcznie. Są połączeniem tradycyjnego kowalstwa z nowoczesnymi metodami pozyskiwania najlepszej i niesamowicie ostrej stali. Spośród najlepszych noży japońskich należy wyróżnić noże do sushi Yanagi Sashimi, noże do ryb Deba Takobiki, noże do warzyw i owoców, noże do pieczywa, jak również do filetowania, czy porcjowania mięs.

Jedną z wiodących marek noży japońskich jest Hideo Kitaoka, która specjalizuje się w produkcji noży do krojenia i szatkowania, przeznaczonych do sushi, sashimi, warzyw i owoców. Innym prestiżowym producentem noży japońskich jest Chroma. Noże tej marki dedykowane są zarówno mistrzom kulinarnym, jak i amatorom.

Kolejną ważną marką noży japońskich jest Miyabi, która swoim klientom oferuje noże do krojenia, wykrawania, szatkowania i filetowania. Na osobną uwagę zasługują damasceńskie noże japońskiej, które wyróżnia niepowtarzalne, wysokiej jakości ostrze. Pośród tysięcy noży można odnaleźć zarówno te kilkunastowarstwowe , jak i kilkusetwarstwowe, od lat stanowiące wyposażenie profesjonalnych kucharzy.

Noże damasceńskie produkują zarówno najpopularniejsze japońskie marki takie jak Miyabi, Chroma, Tojiro, Sumikama (Kasumi Masterpiece), jak również mistrzowie tradycyjnego, japońskiego kowalstwa – Hideo Kitaoka i Sirou Kamo. Jednymi z najbardziej kultowych noży damasceńskie są noże Boba Kramera.