Wyposażenie pomieszczeń używanych przez specjalistę z zakresu technik kulinarnych

Specjaliści z zakresu technik kulinarnych wyposażają swoje miejsca pracy w szereg różnorodnych sprzętów. Jakie to są sprzęty? Czy różnią się one od tych, które używamy we własnych kuchniach? Z pewnością po części tak, jednak zastosowanie sprzętów stanowiących wyposażenie pomieszczeń użytkowanych przez specjalistów z zakresu technologii kulinarnych, jest takie samo jak w przypadku kuchni domowych. Pomieszczenia, w których pracują profesjonalni kucharze są przede wszystkim wyposażone w kilka chłodziarek i zamrażarek. Wszystko po co, aby zachować odpowiednią świeżość przechowywanych produktów.

Ze względu na to, że zawodowi kucharze często zobligowani są do tego, aby przygotowywać bardzo duże ilości posiłków dziennie, potrzebują oni zarówno kilku lodówek, jak i kilku zamrażarek, które pomieszczą warzywa, owoce, nabiał, mięso, czy ryby. Z reguły profesjonalne lodówki i zamrażalki wykorzystują większą moc, po to, aby zachowywać odpowiednie temperatury, czy to we wnętrzu lodówki, czy zamrażalki. Dlatego profesjonalne chłodziarki i zamrażarki są z reguły znacznie większe, mają większą moc, są długo żywotne, jednak pracują głośniej i zużywają większe ilości energii elektrycznej. Pomieszczenia używane przez specjalistów z zakresu technik kulinarnych są także wyposażone w odpowiednie zmywarki do naczyń, kuchenki i piekarniki – najczęściej gazowe, elektryczne i indukcyjne, kuchenki mikrofalowe, inne drobne sprzęty AGD typu robot kuchenny, odpowiednie noże przeznaczone do cięcia i obierania, garnki i patelnie, naczynia oraz obowiązkowo bardzo duży zlew.