Wyposażenie „zdrowej” kuchni

Zdrowe gotowanie jest niemałym wyzwaniem. Szczególnie trudno jest odżywiać się zdrowo, w przypadku nie tylko braku posiadania zdrowych produktów, ale również w przypadku braku posiadania odpowiedniego sprzętu.

Aby móc gotować zdrowo, należy bez wątpienia odpowiednio wyposażyć swoją kuchnię w niezbędne do tego sprzęty. I oczywiście, z całą pewnością część potrzebnych urządzeń znajduje się w każdej kuchni, jednak kilku z pewnością w niej brakuje.

Chcąc wyposażyć kuchnię w sprzęty i akcesoria niezbędne do przygotowywania zdrowych posiłków, należy w pierwszej kolejności zainwestować w dobrej jakości robota kuchennego, dzięki któremu będziemy mogli wyczarować różnorodne potrawy. Kolejnym istotnym elementem wyposażenia kuchni, w której przygotowywane są zdrowe posiłki są garnki przeznaczone do gotowania na parze, ponieważ jak wiadomo, gotowanie na parze jest zdecydowanie bardziej zdrowe od gotowania w wodzie; posiłki, w szczególności warzywa i owoce, dzięki tej metodzie zachowuje maksymalną ilość wartości odżywczych.

Następnym niezbędnym urządzeniem jest blender – ręczny lub kielichowy. Dzięki niemu przygotujesz zarówno pyszne koktajle owocowo-warzywne, jak również zupy krem.

Przydatnym urządzeniem może okazać się także suszarka do owoców i warzyw, w której wyczarujesz pyszne i bardzo zdrowe owocowo-warzywne chipsy, które zastąpią ci gotowe, niezdrowe przekąski w postaci paluszków, czy krakersów. Ponadto kuchnia, w której przyrządzane są zdrowe posiłki powinna być wyposażona w naczynia żaroodporne, garnki, a także patelnie i woki.